Miturile naşterii – Adevărat sau Fals?
Autor: Ioana Haşu
Continuăm seria dedicată abuzurilor din maternităţile româneşti şi informării mamelor cu privire la drepturile lor. Invitată e Irina Popescu, moaşă şi preşedinta Asociaţiei pentru Naştere Naturală şi Alăptare. Pentru că multe femei care au scris pe adresa emisiunii reclamă lipsa de informare sau informaţiile incomplete/eronate pe care le-au primit în timpul sarcinii (chiar de la unele cadre medicale), am invitat-o pe Irina Popescu să ne prezintă miturile legate de naştere.
Sunt poveşti mincinoase pe care multe femei le cred, pe care unii medici le promovează:
- Moaşa e o asistentă din maternitate - FALS
- Cezariana e întotdeauna mai uşoară decât naşterea naturală – FALS
- Cezariana nu doare – FALS
- O cezariană atrage o altă cezariană – FALS.
- Naşterea naturală după o cezariană e mai riscantă decât o a doua cezariană – FALS
- Naşterea naturală nu e recomandată când copilul are cordonul ombilical după gât – FALS
- Care e distanţa recomandată între două naşteri?
- Nu e bine să alăptezi în timpul sarcinii - FALS
- Femeile cu miopie nu pot naşte natural – FALS
- Naşterea trebuie să aibă loc pe masa de consult ginecologic – FALS
- Femeile mici nu pot naşte natural – FALS
- De ce creşte numărul naşterilor prin cezariană?
- Mama cu cezariană nu are lapte - FALS
- Naşterea intervine imediat după ruperea apei – FALS
- Copilul mic sau prematur trebuie născut prin cezariană – FALS
16. Bebeluşul trebuie ţinut în mediu steril după naştere - FALS
Copilul trebuie să stea lângă mama lui după naştere – acolo se colonizează cu germenii prietenoşi, care îi asigură imunitatea. E foarte trist ce se întâmplă în România în zona asta... În ţările civilizare, este interzis să dezlipeşti copilul de mamă. Mai ales în primele două ore după naştere. Chiar dacă apare o urgenţă care îi pune în pericol viaţa, este sabilizat şi pus înapoi pe mamă. Există studii care au demonstrat că prematurii se dezvoltă şi se recuperează cel mai bine lângă mamă, pe pieptul ei. Detaliile le găseşte oricine de pildă pe un site ca http://www.kangaroomothercare.com. Nu ştiu ce se întâmplă la noi, de ce e păstrat acest obicei comunist de a separa mama de copil. În multe cazuri, nu suntem departe. Sunt medici şi asistente care nu lasă mama să stea lângă copil, care le interzic să alăpteze. Ba mai sunt asistente „binevoitoare” care învaţă mamele ce şantajişti şi răsfăţaţi sunt bebeluşii, cum nu trebuie să stea prea mult lângă ei. Nevoia de bază a oricărui bebeluş este de a fi lângă mama lui. Doar acolo este în siguranţă, acolo simte mirosul ei, acolo e colonizat cu germenii ei – de care are nevoie, acolo iniţiază primul supt (în primele 20-30 de minute), care e extrem de important pentru el. Nu are nevoie de germenii din pătuţul de neonatologie, nu are nevoie de mâinile şi halatul doameni asistente, ci doar de mama lui. S-a demonstrat medical în ţări mai sărace ca a noastră, unde infecţiile de spital sunt o problemă mai mare decât la noi, că acei copii care sunt ţinuţi la început pe piepul mamei, sunt protejaţi de infecţiile şi germenii de spital. Doar în contact direct cu mama şi prin alăptare, copilul îşi clădeşte imunitatea. Şi încă ceva: tatăl ar trebui să aibă acces nerestricţionat la copil şi la mamă. Ba este chiar necesar. Sigur că un tată care nu şi-a văzut copilul cât a stat în spital, nu îşi va lua copilul în braţe când ajunge acasă. Se teme, nu-l cunoaşte, nu e obişnuit. E normal.. Pentru mine e foarte simplu: după ce copilul stă două ore pe pieptul mamei, îi iau şi îl pun în braţe tatălui. E momentul în care stabileşte legătura şi el cu propriul copil.
De unde toate aceste mituri legate de naştere în România?
E drept că unele femei cred orbeşte ce le spun medicii, dar într-un fel e normal. Te aştepţi la ce e mai bun, ai încredere că e informat şi că pune sănătatea ta şi a copilului pe primul plan. Ori nu toţi fac asta. E important să înţelegem că sarcina normală şi naşterea naturală nu sunt o boală. Ori, de multe ori, intervenţia medicului adaugă o patologie care nu e necesară în zona asta a naşterii. Cumva e de înţeles: nu au timp, au unele cazuri grave şi atunci încearcă să rezolve la fel şi pe cele care nu au o problemă... Nu e scuzabil, dar ăstea sunt motivele. Şi ajungem de unde am plecat: lipsa moaşelor din sistem. Şi lipsa de informare a mamelor. Moaşele ar putea gestiona şi supraveghea sarcina şi naşterea normală, iar medicii s-ar putea ocupa de probleme – acolo unde sunt foarte valoroşi. Avem la ce să-i folosim, sunt o grămadă de probleme în sfera ginecologică. Medicul de familie e cel care ar trebui să recomande unei femei să ia legătura cu o moaşă, acolo unde existp moaşe. E o lipsă de comunicare între asociaţiile moaşelor, ale medicilor de familie şi ale obstetricienilor, iar femeile nu beneficiază de asistenţa potrivită. Nu e nevoie de tratament şi intervenţii medicale când nu suferă de o boală. Şi au dreptul să aleagă în cunoştinţă de cauză.
În România, nu avem un protocol pentru naştere naturală.
Mai e ceva: când, întâmplător, apare şi o naştere naturală, fiecare face ce vrea şi ce crede. Protocol medical oficial pentru naşterea naturală nu există în România. Există protocoale doar pentru intervenţiile medicale diverse.
Deci nu aş învinui foarte tare femeile, pentru că există următoarea situaţie: când o femeie rămâne însărcinată, aude din multe surse cât de traumatizantă e naşterea naturală. Şi de multe ori chiar este. Dar e vorba de mediul în care au născut natural, nu de naşterea naturală în sine. Dacă o să întrebaţi o femeie care a născut natural, pe întuneric, în apă, în poziţia pe care o alege şi cu cine doreşte ea lângă ea, o să povestească despre ce experienţă magică a avut, despre cum s-a simţit trasformată, despre cum abia aşteaptă să repete experienţa. Poate vorbi trei zile despre asta. Naşterea naturală a fost patologizată şi stricată de sistem, iar femeia a ajuns să se ferească de ea. Soluţia e să schimbăm sistemul.
Sursa: http://www.rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-63305-miturile-na-terii-adev-rat-sau-fals
Comentarii
Trimiteți un comentariu