Viata sanatoasa incepe cu alaptarea!


Pentru viitoare mamici si cele la inceput de drum: nu va lasati pacalite de capcana laptelui praf.

O femeie are 2 sani.
O mama are 20 de sani daca e nevoie.

O greseala frecvent intalnita intre proaspetele mame care nu au primit ajutor informat in ceea ce priveste alaptarea este aceea de a crede ca odata ce bebe a supt din primul san si apoi din al doilea, dar inca plange si pare ca nu s-a saturat, nu mai este lapte in sani. Si mamele cred asta mai ales daca a avut loc o oarecare senzatie de „golire” a sanilor, deci inseamna ca nu mai e lapte. Ca urmare introduc „completarea”. Care vine, bineinteles cu biberonul. Si cred ca trebuie sa astepte inca 2-3 ore pana se umplu sanii ca sa aiba ce sa primeasca bebe.
Rezulta o escaladare a problemelor. Adica biberonul cu lapte praf va duce exact la scaderea lactatiei mamei, la perturbarea reflexului de supt corect de la san si la sabotarea fluxului laptelui din san, ca sa enumeram cateva.
Ce trebuie sa stie o mama:
1. Pozitie de alaptare confortabila pentru ea. Poze si sugestii aici: International Breastfeeding Centre - pozitii de alaptare.
2. Atasarea corecta a bebelusului la san. Resurse: KellyMom - atasare corecta si videoclipuri (videouri atasare corecta).
3. Urmarit tiparul de supt al bebelusului. In fiecare sesiune de alaptare, sa fie preponderent supt activ, adica mama sa auda/vada pe bebe inghitind. Daca bebe n-a inghitit, n-a mancat. Mai multe informatii aici:
Alapteaza.wordpress.com - despre proba suptului si de ce nu ar trebui facuta

4. Compresii la baza sanului pentru optimizarea fluxului de lapte. Detalii aici:
BBcenter - compresia sanului

5. Alternarea sanilor ori de cate ori e nevoie, dupa aplicarea compresiilor la sanul din care suge bebelusul.

Laptele nu se termina cand s-a oferit sanul nr. 2.
Laptele se produce in continuu in 20 de sani sau cati are nevoie bebe.

Sanul moale e direct proportional cu cantitate mare de lapte, deoarece san moale inseamna alaptare frecventa, la cerere – la primele semnale de foame ale bebelusului inainte ca bebe sa planga. Cuvantul „inainte” e cheia.

Multe mame amana momentul punerii la san pana cand bebe plange. Sau daca s-a trezit bebe plangand ii schimba intai scutecul si abia apooooi il pun la san in urlete de foame.

Asteptarea ca sanii sa se intareasca ca sa aiba ce sa primeasca bebe, timp in care primeste lapte praf din biberon inseamna scaderea lactatiei. Cititi „Ecuatiile alaptarii” de pe blog.
Voi cati sani aveti?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

STUDIU despre testul IDR (tradus)

Vaccinarea NU ESTE OBLIGATORIE!

Despre bolile copilariei + parinti cadre medicale (asistenta si medic) ce nu isi vaccineaza copiii